Om Henrik

Jag är en bildkonstnär som föddes 1972 i småländska skogarna. Sedan 2001 bor jag permanent i Karlstad. Med min personliga konst vill jag både erbjuda något som betraktarna aldrig tidigare sett. En egen stil, en egen genre, som en pionjär i min teknik. Banbrytande, är ett ord jag oerhört tacksamt fått höra.
Med två konstnerver möter jag min publik. Dessa innefattar både mänsklighet och natur, med inspieration ifrån livslusten och de ständiga förändringar vi genomgår.
Mina människobilder känns ofta igen på vågade och okonventionella bildkompositioner. Det finns alltid en underliggande historia eller budskap i bilden. Ett berättande samspelar med starka titlar och poetiska toner.
Mina naturbilder riktar sig till betraktarens kärna. För att värma, lugna och förundra.


Växtrikets förfall som blottar allt ifrån diskreta och avslappnande färger till värmande och kittlande kaskader av måleriska toner. Allt med hjälp av en kamera, ett objektiv och en äventyrlig konstnär.


SERIER


”Sinnerligheter – Meditativa Abstraktheter”.


Det är bilder på växter ifrån  ruttnande komposter och döende kolonilotter,  till vildvuxen skog och skön sommaräng . Det är kameraobjektivets som fångar bilderna med en  trotsig oskärpa  och ett stort tålamod  i ackompanjemang av färg och form. Tekniken är oredigerade foton med kamera, genom kort skärpedjup och naturlig komposition. Bilderna trycks främst på plåtar av aluminium.
”Evighet - Bortgömda kvinnor”


Dessa är visuellt och tekniskt skapande, släkt med Serien Sinnerligheter. Insperation, färg och form är hämtade ifrån mänskliga kyrkogårdar istället för växtrikets gravplatser. Familjegravar med bortgömda och bortglömda kvinnor. Från en tid där kvinnan levde i mannens skugga och så även blev begravd i den, som en namnlös själ. Denna serien sända en tanke och därmed ge en hyllning till alla kvinnor som blivit bortgömda genom åren. Fantasieggande, vackra och värmande bilder.
”Människorskap - Vår inre natur”


Motsatsen, eller rättare sagt motvikten till serierna Sinnerligheter och Evighet. I spannet mellan det känslomättande melankoliska och undertoner som är fullspäckade av historia. Tekniken är fotografier, men till skillnad ifrån Sinnerligheter och Evighet, så är dessa bilder redigerade.


Betraktaren möts av en tydlig mystik i både verk och titel.
Utbildning:
# 3D animation, Karlstad universitet
# Bildberättande, Serier, Illustrationer och visualiserande ideér, Karlstad universitet
# Filmvetenskap B & C, Karlstad universitet
# Estetisk Processlära, Karlstad universitet & Region Värmland


Representerad:


* Folkuniversitetet, Kristinehamn
* Landstinget i Värmland
* CD-album, Arbetarliv, Svenska sår


Medlemsskap:
Konstnärernas Riksorganisation
Konstnärscentrum mitt
Konstfrämjandet i Värmland
Värmlands Konstnärsförbund
Värmlands Konstförening